/ БТА
Патриархът на Египетската коптска православна църква Тауадрос Втори официално даде старт на уебсайта https://map.blessedegypt.com/map, посветен на Пътя на Светото семейство в Египет, съобщи коптската църква.

Интернет страницата е създадена от фондацията за развитие и съживяване на наследството “Блесд Иджипт” (“Blessed Egypt”, в превод “Благословен Египет”). 

Сайтът е на седем езика - арабски, английски, френски, немски, италиански, испански и руски. Той показва местата, посетени от Младенеца Исус, Мария и Йосиф при бягството им от цар Ирод преди 2000 години. Информацията за маршрута, който започва от Северен Синай и достига на юг до Асют, е допълнена с карти, снимки и виртуална реалност

Смята се, че в търсене на убежище тримата са изминали 3500 километра за няколко години и са се завърнали в Палестина след смъртта на Ирод. Сред двадесет и петте спирки по Пътя на Светото семейство са Дървото на Дева Мария и църквата “Св. Сергий” в Кайро, храмът на Света Богородица на планината Габал ал Таир в провинция Миня и манастирът Ал Мухарак в провинция Асиут, където Светото семейство е живяло в пещера повече от шест месеца. 

Египетското правителството инвестира около 60 милиона египетски лири в разработването на маршрута и обновяването на свещените за християните места.  Северноафриканската държава има за цел Пътят на Светото семейство да се включи в глобалната карта на религиозния туризъм. Осъществяването на проекта започва през 2018-та след посещението на папа Франциск в Египет през 2017 година и решението на Ватикана да обяви страната за официална поклонническа дестинация.
 
БТА