порязване пръст
порязване пръст / Thinkstock/Getty Images
Учени установиха причината, поради която порязването на пръст на ръката с лист хартия е съпроводено със силна болка, макар че нараняването е незначително, съобщи Лайф като цитира СайънсАлърт.
 
Причината се крие в ноцирецепторите - първични неврони, които се активират единствено при болка. Концентрацията им в краищата на пръстите на ръцете превишава средното им количество в човешкото тяло. В това човек може да се убеди, като допре лист хартия до пръстите на ръцете, нозете, гръбнака или лицето си - усещанията са съвсем различни.
 
"Това е защитен механизъм", обяснява дерматоложката Хейли Голдбак от Калифорнийския университет в Лос Анджелис: "Чрез върховете на пръстите опознаваме света и извършваме деликатни задачи".

Галеното дете на диетолозите и злият демон на хирурзите
 
Друга причина е свързана със самия лист хартия. Тъй като краищата му не са абсолютно гладки, той може да причини нараняване. Освен това порязванията с лист хартия не са достатъчно дълбоки, за да активират естествените защитни механизми на организма, като съсирване на кръвта и образуване на белег от заздравяла рана. В резултат увредените нервни окончания на пръстите остават открити.
БТА