/ БТА

Учени картографираха химичния състав на лунната повърхност, съобщи Синхуа. Създадената карта е с висока степен на точност.

Химичният състав на лунната повърхност е ключов за разбирането на еволюцията на спътника на Земята. Съществуващите досега карти на химичния състав са базирани на проби, взети по време на мисията "Аполо" и биха могли да разкрият какво се е случило с Луната преди 3 млрд. години. Липсва обаче по-късният период. 

Лунните проби, взети по време на мисията на Китай "Чанъе-5" дават важна информация за ранната вулканична активност преди 2 млрд. години, както и за различните композити. 

Учените са успели да констатират химичния състав благодарение на комбиниране на данните от проби на мисиите "Аполо" и "Чанъе-5" благодарение на инверсионен модел, каза професор Ян Чън от университета Цзилин. 

Изследването е съвместен проект на университета Цзилин, Националната астрономическа обсерватория и Китайската академия на науките, както и на университета Тренто в Италия, Университета на Исландия и други институции. 

Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Комюникейшънс". 

Розалия Благоева/БТА