/ ThinkStock/Getty Images
Големият бариерен риф е преживял през току-що завършилото лято в Южното полукълбо процес на най-значително избелване на коралите, феномен, предизвикан от климатичното затопляне, предаде Франс прес.

Покачването на температурите може да застраши самото съществуване на тази австралийска забележителност, включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Големият бариерен риф избеля за трети път само за пет години (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Професор Тери Хюз от университета "Джеймс Кук" в Таунсвил, щата Куинсланд съобщи, че това биологично образувание, което се разпростира на 2300 километра, е преживяло трето поредно избелване на коралите за изминалите пет години.

Тревожно: Кораловите рифове в целия свят изчезват до 2100 година?
 

"Изследвахме от въздуха 1036 рифа през втората петнадесетдневка на март и установихме сериозно избелване на коралите по цялото протежение на Големия бариерен риф", заяви ученият.
 

За пръв път усилено избелване е било наблюдавано в трите големи региона на образуванието - на север, в центъра и в големи части от южния му сектор.

Температурата на водата, регистрирана край Големия бариерен риф, е била най-високата, откакто се водят измервания от 1900 година насам.
 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА