Том Круз
Том Круз / БТА
Филмът "Топ Гън: Маверик" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 124 милиона щатски долара през първите три дена от пускането му на екран, съобщи Асошиейтед прес.

С продажбите на билети по света, приходите от филма са 248 милиона долара. Предстои и днешният почивен ден в САЩ в памет на загиналите във войните. Очаква се общите приходи с него да надхвърлят 150 милиона долара в Северна Америка.  

Макар и несъмнено да е една от най-големите световни звезди, блокбастърите с Том Круз обикновено не предизвикват фурор през първия уикенд на екран. Преди "Маверик", най-големият му успех беше  през 2005 г. с "Война на световете" на Стивън Спилбърг с 64 милиона долара. 

Излизането на екран на "Топ Гън: Маверик" се забави много. Продължението на "Топ Гън" на Тони Скот от 1986 г. трябваше да бъде пуснато през лятото на 2020 г. Маркетинговата му кампания започна още през юли 2019 г. Пандемията обаче се намеси и разпространението му беше отлагано няколко пъти. Бюджетът на филма с режисьор Джоузеф Косински е 152 милиона долара.

"Топ Гън: Маверик" беше представен на кинофестивала в Кан, където Том Круз получи почетна награда "Златна палма". На кралската премиера в Лондон присъства принц Уилям и съпругата му Кейт. 

Отзивите са отлични - 97 процента положителни на сайта Ротън томейтос.

На второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка слезе "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" с 16,4 милиона долара. Трети е "Бургерите на Боб: Филмът" с приходи от 12,6 милиона долара. 

Челната петица допълват "Имението Даунтън: Нова епоха" с 5,9 милиона долара от продадени билети и анимацията "Лошите момчета" с 4,6 милиона долара.
 
БТА