През лятото ухапванията от комари са нещо нормално. Ужилването от пчела или оса е доста по-неприятно, но също се е случвало почти на всеки. Има обаче някои видове насекоми, с които е най-добре никога да не се срещате. Ето 10 от най-болезнените ужилвания от насекоми:

10. Малки "потни" пчели  

Тук  са включени над 1000 от най-разпространените видове пчели на планетата. Те достигат размери от 3 до 10 милиметра и могат да бъдат в разнообразни цветове . Само женските  представители на вида жилят. „Потните“ пчели са слабо агресивни и атакуват рядко, а болката е търпима и отминава бързо, последвана от сърбеж и леко подуване.

Три от най-ужасяващите насекоми на планетата (ВИДЕО)

9. Огнени мравки

Южноамериканските Огнени мравки отдавна са завладели планетата и могат да бъдат намерени и в Австралия и Китай. Те се отличават с тъмнокафяв цвят, а размера им е от 2 до 4 мм. Този вид е изключително агресивен, а ухапването на огнената мравка се определя като „остра, изгаряща“ болка от където идва и името на вида.

Огнени мравки
ThinkStock/Getty Images

8. Акациеви мравки

Този вид мравки изграждат колониите си върху акациеви дървета, с чийто нектар се хранят. В замяна насекомите защитават дървото от вредители, като листните въшки. Ужилването на акациевата мравка води до пронизваща болка, подобна на убождане, а усещането е с продълбителност около 5 минути.

7. "Плешив" стършел

Тези жилещи насекоми са разпространени из Северна Америка и достигат размер от 13-20 милиметра. Всъщност плешивият стършел спада към семейството на осите, но заради големия си размер печели името стършел. С изключително агресивен нрав, тези насекоми не се двоумят дали да атакуват. Жилото им е специално развито, за да нанася неколкократни убождания, а усещането е изключително неприятно и води до продължително и нарастващо подуване, понякога до 24 часа след ужилването.

стършел
ThinkStock/Getty Images

6. Жълта европейска оса

Да, тези досадни бръмчащи животинки, които обикалят около току-що нарязаната ви диня са доста напред в класацията ни. Всеки който е изпитал жилото им върху себе си знае, че ужилването води до пареща болка, като усещането може да се задържи около 10 минути. Тъй като по време на убождането осите изпускат отрова в жертвите си, ужилването е съпроводено и с подуване и е сериозна опасност за здравето на хора с алергии към жилещи насекоми.

5. Медоносна пчела

Медоносната пчела е сред най-разпространените у нас. Те са сред най-полезните насекоми, използвани от хората, но това не значи, че  не могат да се защитават. Макар че са със сравнително благ характер и атакуват само при непосредствена заплаха за кошера, медоносните пчели жилят безмилостно, а заради биологичните си особености, веднъж забила жилото си, пчелата разкъсва и част от хранителния си тракт, което води до нейната смърт. При подобно ужилване е изключително важно да извадите жилото максимално бързо, за да се предпазите от инфекция.

Пет ужасяващи гадинки, за които не подозирате, че живеят в дома ви (ВИДЕО/СНИМКИ)

4. Червена мравка

Този вид мравки обитава южните части на Северна Америка, а външния им вид прилича доста на Огнените мравки. Те са изключително агресивни и биха нападнали всяко живо същество, което ги застрашава.  Тъй като челюстите им инжектират отрова, ухапването им е доста свирепо и е съпроводено от силна болка, сковаване, интензивен сърбеж и подуване.

3. Хартиена оса

Този вид оси включва над 200 подвида и се е разпространил по целия свят. Те са кафеникави на цвят, с жълта окраска и за разлика от повечето си роднини не са толкова агресивни. Хартиената оса жили само при непосредствена опасност, но пък болката, с която е съпроводено ужилването се сравнява с разливане на солна киселина върху кожата.

2. Тарантулов ястреб

Името на този представител на осите идва от инстинкта му да ловува големите южноамерикански паяци. Тарантуловият ястреб напада и парализира тарантули с ужилването си, след което снася яйцата си в тялото на паяците. Когато личинките се излюпят, започват да се хранят с плътта на тарантулата, докато не се оформят като възрастни индивиди. За щастие този вид оси атакува само ако е провокиран, но пък болката от убождането на 8 милиметровото жило е непоносима. Ужилването води до трескавост и дори до загуба на съзнание.

Откриха насекомо кръвопиец, живяло преди 165 млн. години

1. Мравка куршум  

Мравката куршум е победителят в нашата класация, а ужилването и е най-ужасната болка, която може да ни причини насекомо, познато на човека. Смъртоносната мравка куршум е и сред най-големите представители на вида си – достига до размери от 3 см и обитава тропическите гори на Никарагуа и Парагвай. Името на мравката не е случайно – усещането е сякаш си прострелян, а чувството може да продължи до 24 часа.

Учените твърдят, че болката е 30 пъти по-силна от ужилването на медоносни пчели и за разлика от тях, мравката куршум може да жили отново и отново. Отровата на тези шампиони по ужилване е изключително силна, засяга централната нервна система и вътрешните органи и може да доведе до парализа и смърт.

Мравка
ThinkStock/Getty Images


Още любопитни факти за насекомите:

Най-древните кръвосмучещи насекоми са живели преди 130 млн. години

Кехлибар показва как насекомо на 50 млн. години се отървало на косъм от смъртта

Хората дължат големия си мозък на яденето на насекоми

Насекомите - храната на бъдещето?

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук