Откриха насекомо кръвопиец, живяло преди 165 млн. години
Откриха насекомо кръвопиец, живяло преди 165 млн. години / Thinkstock/Getty Images

Учени откриха фосили от насекомо, което живяло в езерата през юрския период и изсмуквало кръвта на саламандри, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Откритият в Североизточен Китай фосилизиран паразит всъщност е ларва на муха, живяла преди 165 милиона години. Тя е кръстена Jurassica qiyia и е достигала дължина около 2 см. Тялото й претърпяло радикални еволюционни промени, превръщайки насекомото в нещо като спринцовка.

Главата на ларвата на J. qiyia е съвсем малка, ако я сравним с тялото й, което напомня това на гъсеница. Насекомото живеело в сладководни езера, където се срещали животни, сходни с днешните саламандри. То се хранело, като се захващало за земноводни и изсмуквало кръв от тях.

"Нито едно днешно насекомо не притежава тяло с подобна форма", заяви Бо Ван от университета в Бон, Германия. Той открил в тинята фосили от саламандри с паразити по телата им. В езерата, посещавани от J. qiyia, очевидно не е имало риби, а единствено земноводни. В тази част на Китай са намерени много фосили от земноводни.

"Това обяснява защо са открити толкова много фосилизирани паразити - рибите се хранят с ларви на мухи и по този начин регулират популацията им", отбеляза Бо Ван.

Животът на насекомите J. qiyia бил спокоен, тъй като не е имало хищници, от които да се страхуват. Това обаче не означава, че J. qiyia са станали причина за изчезването на подобните на саламандри животни.

"Паразит много рядко убива своя гостоприемник", припомни ученият.

Източник: БТА