На планетата има всевъзможни бубалечки - жилещи, пълзящи и летящи. Но сред цялото това многообразие има три вида, които със сигурност не бихте искали да срещате. Вижте ги:

Огнените мравки

Те се срещат в Централна и Източна Африка и в някои части на Азия. Ако ви ухапят такива мравки, усещането, което изпитвате в този момент, може да се сравни с изгаряне. Мравките живеят в колонии и може да причинят смърт, ако ви ухапят прекалено много пъти. Съществува статистика, според която от ухапване от огнените мравки умират 5% от ухапаните. Причината за смъртта е анафилактичния шок.

Съществуват около 280 вида мравки, които хапят.

мравки
Thinkstock/Getty Images

Конска муха

Конските мухи са снабдени с челюст подобна на ножици, която разкъсва плътта. Докато мъжките представители на конските мухи се хранят с цветен прашец, женските се хранят с кръв, за да подпомагат процеса на развитие на яйцата си. Има над 150 вида конски мухи.

муха
Thinkstock/Getty Images

Гигантски японски стършел

Гигантският японски стършел представлява голямо насекомо, като възрастните индивиди достигат до 4 cm дължина и развиват 6 cm размах на крилата. Стършелът притежава голяма жълта глава с две големи и три малки очи, кафяв торакс с крила и коремче с кафяви и жълти ивици. Японското название на този вид стършели е сузумебачи – врабче-пчела.

Опасността от отровата на гигантския японския стършел се крие в голямото количество, което стършелът отделя с всяко едно ужилване. Ужилването е изключително болезнено и налага спешна хоспитализация.

Всяка година в Япония средно 40 души умират от анафилактичен шок след ужилване от гигантски стършел.

Още любопитни факти за насекомите:

Най-древните кръвосмучещи насекоми са живели преди 130 млн. години

Кехлибар показва как насекомо на 50 млн. години се отървало на косъм от смъртта

Хората дължат големия си мозък на яденето на насекоми

Насекомите - храната на бъдещето?

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук