Кехлибар показва как насекомо на 50 млн. години се отървало на косъм от смъртта
Кехлибар показва как насекомо на 50 млн. години се отървало на косъм от смъртта / ThinkStock/Getty Images

Парче кехлибар, открито на крайбрежието на Балтийско море в Русия, предостави доказателства, че преди около 50 милиона години насекомо се отървало на косъм от смъртта, предаде Ройтерс.

Учени от университета на Орегон представиха впечатляващото парче кехлибар, съдържащо гъба, косъм от бозайник и екзоскелет на насекомо, което в последния миг е избегнало погребването си.

Учени откриха "гигантска" ерекция на 99 милиона години

Въпросното насекомо е сходно със срещащите се днес насекоми пръчици, чийто маскировъчен външен вид им позволява да избягнат нападенията на гладни птици и други хищници.

Парчето кехлибар е като своеобразна моментна снимка на сцена, случила се около 15 милиона години след изчезването на динозаврите, когато бозайниците започнали да доминират сред сухоземните животни на планетата.

Кехлибар уловил отровно цвете преди 20 млн. години

"Гъбата израсла в основата на дърво", заяви ентомологът Джордж Пойнар от университета. „Насекомото я изследвало и било готово да се храни с нея. Наблизо имало гризач, който отхапал от пънчето на гъбата в мига, когато смола се стекла от ствола на дървото върху нея. Насекомото се освободило от екзоскелета си, който бил повлечен от смолата. Така в парчето кехлибар има гъба, косъм от гризача и екзоскелет на насекомото. Откриването на древни насекоми и растения заедно е важно събитие. То разкрива взаимодействия в миналото, чието съществуване не може да се установи чрез откриването на насекоми и растения поотделно".

Пера на динозаври открити в канадски кехлибар

Резултатите от изследването са публикувани във Fungal Biology.

Източник: БТА