Пера на динозаври открити в канадски кехлибар
Пера на динозаври открити в канадски кехлибар / снимка: БГНЕС, архив

Малка колекция попаднали в кехлибар пера, които може да са принадлежали на динозаври или птици преди 80 милиона години, беше открита в канадски музей.

Райън Маккелър, студент в университета в Албърта, е прегледал над 4000 екземпляра в университета и кралския музей по палеонтология Тирел. В крайна сметка е открил 11 запазени пера, датиращи от периода преди 65 до 99 милиона години, когато са изчезнали динозаврите, пише БГНЕС. Откритите образци са били с черни и кафяви цветове. Те са се запазили в дървесна смола, превърнала се в кехлибар в най-известното канадско кехлибарено находище в югозападната част на Албърта.

Наблизо няма вкаменелости на птици или динозаври, но кехлибарът показва "четири стадия на еволюцията на перата". Те сочат, че преди време много динозаври и птици са свивали гнезда, летели и плували в региона. Някои от образците напомнят на "протоперата на динозаври, които не се срещат в модерните птици", докато други са били напреднали "птичи пера, показващи адаптация за полет и гмуркане".