Учен победи дървениците след 180 000 ухапвания
Учен победи дървениците след 180 000 ухапвания / Thinkstock/Getty Images

След петгодишна упорита борба и всекидневни ухапвания проф. Регина Грис от университета "Саймън Фрейзър" в Канада е създала препарат, който примамва дървениците, кара ги да напуснат укритията си и да се съберат на едно място. Резултатите от изследването си проф. Грис е публикувала в сп. Angewandte Chemie.

През последните две десетилетия дървениците са се превърнали в истински бич за домовете на хората. Насекомите се срещат не само в стари и бедни сгради, но и в напълно съвременни градски къщи, в скъпи хотели, театри. При това да се унищожат те е много трудно, а често дори напълно невъзможно.

Изследователката проф. Регина Грис в продължение на пет години всеки ден се е подлагала на ухапванията на пълчища от дървеници, създавайки препарат, който може да ги извади от укритията им. Проф. Грис е изчислила, че по време на работата си е била ухапана от насекомите повече от 180 000 пъти! В резултат на усилията й обаче е разработен препарат, който действа върху дървениците по начин, подобен на феромоните: насекомите изпълзяват от местата, където са се скрили, и се събират край източника на миризмата. А така лесно могат да бъдат унищожени.

Източник: БТА