Когато човек ходи по нанадолнище, притеглянето от гравитацията е по-силно. Със същия ефект е слизането по стълби след хранене
Когато човек ходи по нанадолнище, притеглянето от гравитацията е по-силно. Със същия ефект е слизането по стълби след хранене / iStock/Getty Images
Ходенето може да спаси костите на жените след менопауза, но само ако е по нанадолнище и след хранене, съобщава вестник "Дейли мейл", позовавайки се на учени от университета на Мичиган.

Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата

Ако се катерят по хълм или са гладни, ефектът не е същият, твърдят учените. Физическата активност спира отслабването на костите и ги предпазва от счупване. Натоварването обаче е трябва да е голямо.

Особено слаби кости имат жените, страдащи от диабет, по време и след менопауза. Затова екипът на д-р Катарина Борер е работил именно с такива доброволки.

Как трябва да се хранят жените според възрастта си

Физическата активност спира отслабването на костите и ги предпазва от счупване iStock/Getty Images

Най-ефикасен начин за намаляване на разграждането на колагена в костите се оказа ходенето по нанадолнище след хранене. Така полезните съставки на храната се абсорбират в кръвта.

"Най-доброто упражнение за костите е натоварване с тежести, което изисква преодоляване на гравитация. Когато човек ходи по нанадолнище, притеглянето от гравитацията е по-силно". Със същия ефект е слизането по стълби след хранене.

Преждевременната менопауза ускорява стареенето

Остеопорозата засяга 200 милиона жени по света - приблизително една десета от навършилите 60 години, отбелязва БТА.

Вижте също: 

Жена роди 20 години след навлизане в менопауза

Всяка пета жена над 50-годишна възраст у нас страда от остеопороза

Британците се разгневиха на финансист, сравнил британската икономика с менопауза

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА