Всяка пета жена над 50-годишна възраст у нас страда от остеопороза
Всяка пета жена над 50-годишна възраст у нас страда от остеопороза / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Един милион жени у нас са застрашени от остеопороза
56971
Един милион жени у нас са застрашени от остеопороза
  • Един милион жени у нас са застрашени от остеопороза

Един милион са жените в България, застрашени от остеопороза, съобщи д-р Александър Шинков от Университетската болница по ендокринология. По данни на Национално представително проучване, проведено у нас, 17% от жените след 50-годишна възраст имат остеопороза. Едва 30 на сто са жените на тази възраст, които имат нормална костна плътност. Останалите 50 на сто обаче са в риск да развият заболяването.

Остеопорозата представлява нарушаване на баланса между костното изграждане и костното разграждане, обясни Шинков. „Между млади и стари хора равновесието на тези два процеса е нулево. Т.е. колкото се разруши, в процеса на толкова ще се изгради отново. Когато обаче настъпи менопаузата при жение, или след 40-тата година и при мъже и жени, балансът започва да накланя към разграждането. Т.е. не може да се възстанови толкова, колкото е било разглобено”, обясни той.

В европейски мащаб през 1990 г. броят на бедрените фрактури, които са най-често срещаните при остеопороза, е бил около 400 000. До 2025 г. експертите смятат, че тези фрактури ще нараснат с 50%.

Заради застаряващото население у нас, според Шинков страната ни един ден ще бъде сред най-засегнатите от заболяването. „Има светлина в тунела, но тя всъщност не е истинска светлина, защото продължителността на живот у нас е по-ниска, о колкото в Западна Европа”, уточни той.

Сред факторите, благоприятващи развитието на остеопороза, са ниското телесно тегло, ранната менопауза, някои хронични заболявания, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, и не на последно място недостиг на витамин Д. По думите на Шинков дефицитът на този хормон засяга всички възрастови групи, но нараства с възрастта. 27 на сто от жените у нас са с много ниско ниво на витамин Д. При мъжете обаче този процент е едва 15.