Преждевременната менопауза ускорява стареенето
Преждевременната менопауза ускорява стареенето / ThinkStock/Getty Images

Преждевременната менопауза и свързаните с нея смущения в съня могат да обяснят ускореното стареене при жените, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от Франс прес.

"Изследването ни е първото, което показва, че менопаузата предизвиква по-бързо стареене", заяви ръководителят на екипа д-р Стив Хорват от Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Вижте какво води до ранна менопауза

Получените резултати навеждат на мисълта, че тези два фактора могат да увеличат риска за жените от някои болести и преждевременна смърт.

"Изследването може да допринесе да се разбере кога хормоналните терапии са най-ефикасни срещу стареенето, като ограничават рисковете за здравето на жените", отбеляза д-р Хорват.

Жена роди 20 години след навлизане в менопауза

В рамките на първото изследване учените анализирали свързан със стареенето химичен биомаркер, като проучили ДНК проби от над 3100 жени. Била изследвана биологичната възраст на кръвни клетки, слюнката и вътрешността на бузите, за да се проследи връзката между хронологичната и биологичната възраст. "Констатирахме, че менопаузата ускорява стареенето със средно 6 на сто", уточни д-р Хорват. Колкото по-рано навлиза в менопауза жената, толкова по-бързо старее кръвта й.

Всяка пета жена над 50-годишна възраст у нас страда от остеопороза

В рамките на второто изследване вниманието било фокусирано върху съня на жени в менопауза, като за целта била използвана технология, която следи за епигенитични промени в генома. Д-р Джудит Каръл и екипът й от университета използвали данни за над 2000 жени. Било установено, че биологичната възраст на жени в менопауза със симптоми на безсъние е с близо две години по-висока в сравнение с участничките на същата хронологична възраст, които не страдат от безсъние.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА