Откриха ключа към здравите кости
Откриха ключа към здравите кости / ThinkStock/Getty Images

Австралийски учени откриха идеалното извинение човек да спре работа, за да изпие чаша чай. Ароматната напитка укрепва костите, защото съдържа флавоноиди, съобщи в. "Дейли мейл".

Три чаши чай дневно намаляват опасността от счупване с цели 20 процента. Ефектът е толкова голям, че напитката може да стане "основна част от препоръките за профилактика с начина на хранене".

Здравите кости имат нужда от много слънце

Учените от университета Флиндърс в Южна Австралия са проследили 1200 възрастни жени 10 години. Оказало се, че счупванията сред пиещите поне три чаши чай дневно са с една трета по-малко. Резултатите се запазвали и когато били отчитани фактори, отслабващи костите, като липсата на движение и тютюнопушенето.

Седем уж истини за здравето ни

Флавоноидите укрепват костите, като ускоряват изграждането на нови костни клетки и в същото време забавят ерозията на съществуващите. Ефектът е много важен при възрастните хора, защото техните кости се износват по-бързо, отколкото се изграждат. Флавоноидите са полезни също за сърцето. Богати на тези съединения са плодовете и зеленчуците.

Почти 30 процента от жените в менопауза в САЩ и Европа са с остеопороза.

Източник: БТА