Сладоледът и млякото увеличават шанса за забременяване
Сладоледът и млякото увеличават шанса за забременяване / netinfo

Жените, които се опитват да забременеят, могат да повишат вероятността за зачеване като консумират по един сладолед дневно или изпиват по чаша пълномаслено мляко, показва ново проучване.

В продължение на 8 години екипът на д-р Чаваро от Харвардския университе, Бостън, оценява диетата на 18555 омъжени жени, които се опитвали да забременеят. По време на проучването 2165 от тези жени са били изследвани за стерилитет, а при 438 от тях се установило, че безплодието се дължи на липсата на овулация. Изследователите установили, че жените, които консумират два или повече нискомаслени млечни продукта дневно, са с повишен риск от стерилитет поради смущения в овулацията. И обратно жените, консумиращи поне по едно пълномаслено млечно ястие дневно, са с намален риска от стерилитет.

При анализа на „специфичните храни”, учените установили, че жените които хапват сладолед два пъти или повече седмично, имат с 38% по-нисък риск от овулационно свързан стерилитет в сравнение с жените, които консумират сладолед по-малко от един път седмично.

Ръководителят на проучването – Чаваро съветва жените, желаещи да заченат, да заменят нискомаслените млечни продукти с по-високомаслени такива, като в същото време не променят калорийния прием и ограничат консумацията на наситени мастни киселини с цел поддържане на добро здравословно състояние. Непосредствено след зачеването, бъдещите майки отново могат да преминат на нискомаслени млечни продукти.