/ iStock/Getty Images
Сериалът "Оби-Уан Кеноби" на Disney+ е един от най-вълнуващите проекти по "Междузвездни войни" от години насам. Това до голяма степен е свързано със завръщането на Юън Макгрегър в ролята на титулярния джедай, за да свърже героя му след "Отмъщението на ситите" с овехтялата и състарена версия, изиграна от Алек Гинес в "Нова надежда". Но голяма част е свързано и със завръщането на Дарт Вейдър, изигран от Хейдън Кристенсен, за първи път от десетилетия и, както се оказва, озвучен от култовия Джеймс Ърл Джоунс. Третият епизод на "Оби-Уан Кеноби" върна по ужасяващ и жесток начин падналия Анакин Скайуокър, но сценарист на сериала разкри, че първоначално е щял да бъде много по-страшен.

В интервю за „Vanity Fair“ сценаристът на "Оби-Уан Кеноби" Джоби Харолд заяви, че изобразяването на Дарт Вейдър в сериала е било силно вдъхновено от появата на героя в "Rogue One" от 2016 г. В кулминацията на този филм Дарт Вейдър се появява от сенките и безмилостно разкъсва бунтовнически войник, демонстрирайки сурова бруталност, която помогна да се върне първоначалният плашещ образ на героя. Харолд казва, че Оби-Уан Кеноби първоначално е трябвало да отиде по-далеч: „От гледна точка на Вейдър, всички живеем със спомена за края на „Rogue One“ и колко ефективен беше той. Беше много удовлетворяващо да видим как Вейдър най-накрая се развихря в подобна поредица, така че искахме да се опитаме да го надминем, ако можехме. В един момент беше много по-екстремно“.

В третия епизод на сериала ситският лорд обикаля по улиците на малък град, преследвайки Оби-Уан Кеноби, като привидно убива случайно жители на града. Изглежда, че Дарт Вейдър използва същата техника за лов на джедаи, която поддържа Великият инквизитор (Рупърт Френд) в първия епизод, а именно просто да причинява колкото се може повече болка и мъчения на невинни хора, за да накара джедаите да излязат от скривалищата си, за да ги защитят.

В кулминацията на третия епизод на "Оби-Уан Кеноби" Кеноби и бившият му ученик участват в продължителен дуел със светлинни мечове, макар че е по-точно да се опише, че Вейдър бие майстора джедай като парцал. След като Юън Макгрегър непрекъснато се опитва да избяга и се сблъсква с него отново и отново, Дарт Вейдър накрая го вдига във въздуха със Силата и го влачи през горящ огън. Както Джоби Харолд продължава в интервюто, това е трябвало да представи чистия гняв и желанието за отмъщение у Дарт Вейдър след собствените му наранявания чрез лава на Мустафар в "Отмъщението на ситите":

Изборът му разкрива характера и мъченията под него - причинената болка и принципа "око за око" във всичко това. Това е възможност да се загатне нещо под маската. Вейдър не може да говори за, знаете, чувствата си. Така че той трябва да бъде в действие.

„Оби-Уан Кеноби“ очевидно подготвя по-мрачна история от повечето от досегашните поредици на Disney+ "Междузвездни войни". Той вече се занимава с отвличането на принцеса Лея в детска възраст и небрежното разбиване на нейния приятел дроид, както и с това, че преследващите джедаи инквизитори свободно убиват и осакатяват невинни в преследване на отчаяния, страдащ от посттравматично стресово разстройство Оби-Уан Кеноби. Очевидно обаче е можело да бъде много по-страшно. Може би сценаристите на сериала са възнамерявали да покажат как Дарт Вейдър нагледно измъчва цивилни или разкъсва живи тела със Силата, но поне са показали, че тази версия на героя е способна на това.

 
БГНЕС