Сексът лекува мигрена
Сексът лекува мигрена / снимка: sxc.hu

Сексът лекува главоболие, а приключенията между завивките са дори по-ефективни от посещаването на лекарския кабинет, установиха германски учени. Над половината от участниците в изследването, страдащи от мигрена, които правили секс след пристъп на главоболие, почувствали подобрение, а 20% напълно излекували болката си, открили учените.

Според едно от обясненията сексът помага, като предизвиква отделянето на ендорфин, естественото болкоуспокоително в тялото, което действа на централната нервна система, намалявайки или елиминирайки главоболието.

„Резултатите от изследването ни показват, че сексуалната активност по време на пристъп на мигрена успокоява или дори спира пристъпа в определени случаи, а сексуалната активност при главоболие не е необичайно поведение. Сексът може да предотврати мигрената и сексуалната активност е използвана от някои пациенти като силно лекарство срещу главоболие”, съобщиха учените.

Дълго време се смяташе, че сексът води до главоболие. Но при новото изследване учените анализирали дали са верни шеговитите разкази, че той всъщност облекчава симптомите на мигрена и на едностранно главоболие (при което главоболието е само в едната половина на главата), допълва БГНЕС.

За целите на изследването невролозите от университета в Мюнстър, Германия, събрали данни за 400 пациенти с двата типа главоболие, които били лекувани над две години. Те установили, че 33% правели секс по време на главоболие. От тях 60 на сто от страдащите от мигрена и 36 на сто - от едностранно главоболие, получили подобрение. Ползата от секса е по-осезаема при мъжете, отколкото при жените, като 36% използват сексуалната активност като терапия за справяне с главоболието. Само 13% от жените използвали секса, за да се борят с главоболието си.

От пациентите, страдащи от мигрена, които почувствали облекчаване на болката, 19 на сто получили пълно облекчение на симптомите на главоболие, 51% изпитали умерено облекчение, а 29% съобщили за леко облекчение. „Общо 42,7% от страдащите от мигрена получили поне 50% облекчение на болката, реакция, която е равна на изследванията на силни лекарства”, посочиха учените.