/ iStock
Гледането на филми за възрастни провокира производството на хормона на удоволствието допамин и следователно може да доведе до пристрастяване, предупреди сексоложката Евгения Морозова от руския Центъра за сексуално и семейно образование Secrets.

В интервю за Lenta.ru тя сравни ефекта им върху мозъка с лекарствата. Според експертката пристрастяването към порнофилмите се появява постепенно. По силата си тя е сравнима с хазарта или „дигиталната зависимост“, така че справянето с нея не е лесно. В същото време, както отбеляза Морозова, поради разпространението и достъпността на филмите за възрастни, все повече мъже вярват, че трябва да бъдат истински мачо, способни да се вълнуват по всяко време и с всеки. Тъй като с всяка година порното става все по-изобретателно, а сексът в него все по-груб и агресивен, младите и нормални мъже започват да си мислят, че нещо не е наред с тях, ако не са като филмовите актьори.

По същата причина някои жени се заблуждават относно сексуалните способности на своите партньори. И ако избраникът им не се развълнува от щракането на пръстите й, тя прави недвусмислено заключение: нещо не е наред с нея или с него, или проблемът е в самата им връзка. 

В живота всички хора се различават един от друг по пропорции на тялото, предпочитания и табутата в любовта и секса. В заключение Морозова напомни, че филмите за възрастни не са най-добрият помощник в изграждането на отношения. За да може една жена да се отпусне по време на интимност, тя трябва да се чувства сигурна до мъжа.

По-рано Морозова съобщи за негативното въздействие на филмите за възрастни върху сексуалността на жената. Сексоложката е сигурна, че ако една жена сляпо вярва на случващото се на екрана, това може да я провокира да развие комплекси и недоволство от собственото си тяло.
БГНЕС