Седем диви прасета отстреляха край Садина
Седем диви прасета отстреляха край Садина / netinfo

С богата слука завърши ловният излет на авджиите в Садина през този уикенд. Отстреляни са били седем диви прасета, с нескрита гордост съобщават авджиите.

25 от общо 53 члена на ловна дружинка „Капанец" излязоха в събота на пусия в местността „Полянолук" край поповското село, разказа председателят Светослав Славов. Но уточни, че успешният улов е благодарение на полаганите от дружинката целогодишно грижи за дивеча. Те са подхранвали, строени са калища и солници за прасетата. В изхранването им са вложени 2, 7 тона царевица на кочани, 200 кг каменна сол. В калищата са използвани 560 литра отработено масло от селскостопанска техника.

Това е вторият богат излет на дружинката за този сезон. При откриването на лова на диви прасета на 1 октомври са били отстреляни шест животни. Този уикенд късметът спохожда ловците Мирослав Маринов и Стоян Стоянов, които отстреляли по две прасета. Най-голямото прасе тежало повече от 160 кг, разказват ловците. Повечето от тях ползват пушки „Магнум" и стрелят с бренеке 12-ти калибър.

Проби от месото на дивеча са изпратени за изследване за наличие на трихинелоза и класическа чума във Ветеринарната служба в Попово. Днес се очакват резултатите, след което месото ще бъде разпределено между участниците в ловния излет.