С филм на Уди Алън откриха 69-ия международен фестивал в Кан
С филм на Уди Алън откриха 69-ия международен фестивал в Кан / БГНЕС

Днес при засилени мерки за сигурност бе открит 69-ият международен кинофестивал в Кан, като първото изкачване на 24-те стъпала на Фестивалния дворец от почетните гости бе свързано с официалната прожекция на филма на Уди Алън "Cafe Society", предадоха световните агенции.

След това е предвидена церемонията по откриването на феста, която ще бъде водена от френския актьор Лоран Лафит. През следващите 12 дни десетки звезди ще преминат по червения килим, сред които Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Жулиет Бинош, Марион Котияр, Ръсел Кроу, Кристен Стюарт, Райън Гослинг, Изабел Юпер, Хавиер Бардем и др.

Тази година престижният кинофорум ще се състои под председателството на "бащата" на "Лудия Макс", австралийският режисьор Джордж Милър, който ще оглави журито. В неговия състав са включени актрисата Кирстен Дънст, певицата и актриса Ванеса Паради, актьорът Доналд Съдърланд, режисьорът Арно Деплешен, и др.

Куп знаменитости се стекоха за фестивала в Кан

В конкурсната програма на кинофестивала в Кан са включени 21 филма, сред които "Жулиета" на испанеца Педро Алмодовар, "Това е просто краят на света" на канадеца Ксавие Долан и "Непознатото момиче" на братята Люк и Жан-Пиер Дарден от Белгия.

Три филма на американски режисьори - "Последното лице" на Шон Пен, "Патерсън" на Джим Джармуш и "Loving" на Джеф Никълс, също ще участват в надпреварата за "Златната палма".

Сред филмите в конкурсната програма са и "Personal Shopper" на французина Оливие Асаяс, "Аз, Даниъл Блейк" на британеца Кен Лоуч и "Тя" на холандеца Пол Верховен.

С филм на Уди Алън откриха 69ия международен фестивал в Кан
netinfo

В отделната програмата "Short Film Corner" извън официалния конкурс за късометражни филми на фестивала в Кан са включени българските филми "Колко си хубав" на режисьора Христо Порязов и "Падаща звезда" на режисьора Любо Йончев.

Кинофестът тази година се провежда при засилени мерки за сигурност. Само преди шест месеца Париж беше разтърсен от терористични атаки. Денонощно дежурство по улиците на Кан носят стотици служители на реда. Подстъпите към Фестивалния дворец откъм морето се охраняват от водолази. Специалисти по разминиране оглеждат залите.

Тазгодишният кинофестивал в Кан ще продължи от 11 до 22 май. Той за пръв път ще бъде закрит без прожекция на нов филм. Вместо филм за закриването ще бъде показана продукцията, спечелила главната награда "Златна палма".

Големите печеливши и големите губещи на кинофестивала през 2015-а

По-рано днес Джордж Милър коментира, че журито на фестивала в Кан трябва да действа като змей с девет глави, разсъждаващи заедно. "За всички нас това преживяване ще бъде твърде интересно, защото сме 9 различни индивидуалности. Много критици, журналисти и публиката ще гледат филмите и всеки ще си изгради свое собствено мнение. Но ние от журито трябва да бъдем като змей с девет глави, мислещи заедно", заяви режисьорът на известната сага "Лудия Макс".

Според него носителят на "Златната палма" ще бъде силен филм с мощно въздействие.

Холивудският ветеран - 80-годишният Доналд Съдърланд, който е член на журито, заяви че ще заложи на филм, който ще промени живота му.

"Преди 60 години в Торонто гледах два филма - "Пътят" на Фелини и петнайсет минути след това "Пътеки на славата" на Кубрик. Този следобед, животът ми се промени", довери Съдърланд.

Източник: БТА