Рембранд, Рафаело и Доменикино с рекордни цени на аукцион в Лондон
Рембранд, Рафаело и Доменикино с рекордни цени на аукцион в Лондон / снимки: Reuters

Два шедьовъра - един на Рембранд и един на Рафаело постигнаха рекордни цени, съответно от 20 и 29 млн. паунда на аукцион на стари майстори в Лондон, съобщават организаторите, предаде АФП. Платната бяха изложени за пръв път от десетилетия преди мащабния аукцион, където творба на Доменикино също бе продадена за рекордните 9,2 млн. паунда, съобщиха от Криситс.

Трите творби бяха кулминацията на аукциона, на който бяха представени десетки стари майстори заедно с художници от 19-ти век и на който общата сума на продажбите достигна 68,4 млн. паунда, надхвърляйки очакванията на организаторите и независимо от световната икономическа криза. Картината на Рембранд "Портрет на мъж с ръце на кръста" бе изложена за първи път пред публика от 40 години след като бе частна собственост в продължение на десетилетия. Анонимен телефонен купувач плати 20,2 млн. паунда за творбата - рекордна продажба на Рембранд и петата най-висока цена за картина от стар майстор, постигана на аукцион. Ричард Найт, международен съ-директор на отдел "Стари майстори и 19-ти век" в Криситс заяви, че цената "отразява значимостта и величината", информира БГНЕС.

Рисувана през 1658 г. по време на един от най-успешните творчески периоди за художника, тя изобразява неизвестен седящ мъж, застанал във фас пред майстора на четката в предизвикателна поза с ръце на кръста. Платното на Рафаело бе продадено за 29,2 млн. паунда, също рекорд за каквато и да е творба върху хартия, продадена на аукцион и близо два пъти над очакваната стойност.

 

"Глава на муза" е излагана само веднъж пред публика през последните 50 години и не е продавана публично повече от 150 години. Рисунката на Рафаело от 1508 г. е работен проект за знаменитата му фреска "Парнас", една от четирите, които са му възложени да нарисува от папа Юлий Втори в Станца дела Сегнатура във Ватикана.

Предишният рекорд за работа върху хартия бе пастел на Едгар Дега, продаден в Ню Йорк през ноември 2008 г. срещу 37 млн. долара.