/ iStock/Getty Images
Пълният отказ от солта може да бъде вреден, пише турският вестник Milliyet.

Много от нас се опитват да консумират по-малко сол, а някои от нас напълно отказват този продукт, вярвайки, че той е нездравословен. Но колко правилно е това?

Експертите казват, че солта е основен електролит, който помага на тялото ни да функционира правилно. По този начин избягването на солта изцяло, ако не е необходимо, може да причини някои проблеми. Преди всичко хипонатриемия. Преди да премахнете напълно солта от живота си, опитайте се да разберете как тялото ви ще реагира на тази промяна. Може би сте избрали една от многото безсолни диети и сте на път да започнете да се придържате към нея. Ще ви разкажем как ниските нива на натрий в кръвта влияят на нашето здраве и колко е важно да се консултирате със специалист, преди да вземете такива решения. Това са проблемите, с които можем да се сблъскаtе, като безконтролно елиминираме солта от живота си ...

Можете да започнете да напълнявате

Йодираната сол е важна за нашите хормони и ако напълно намалите приема на сол, в този случай йодирана сол, запасите от йод се намаляват до минимум. В резултат на това е възможна проблемна и суха кожа, мускулна слабост, умора, наддаване на тегло.

Може да повлияе на сърцето

Твърди се, че диетата с ниско съдържание на натрий предоставя много предимства, особено за хора със сърдечни проблеми. Но това може да не е вярно за всички, особено ако имате здраво сърце! В допълнение, някои изследвания показват, че отклоняването на приема на сол в едната или другата посока може да влоши съществуващите сърдечни заболявания.

Може да повиши инсулиновата резистентност

Изследванията показват, че липсата на натрий в храната може да повлияе на инсулиновата резистентност. Това означава, че тялото ни няма да реагира адекватно на инсулин, което може да доведе до високи нива на глюкоза в кръвта.

Възможни симптоми на дехидратация

Когато нивата на натрий в кръвта спаднат, може да изпитате същите симптоми, както ако сте дехидратирани. По-конкретно, сухота в устата, замаяност, повишена жажда и намалено отделяне на урина може да са свързани с ниски нива на натрий.

Може да започнете да чувствате гадене

Избягването на сол също може да повлияе на нивата на холестерола. Въпреки че това обикновено не се проявява рано, може да засегне различни части на тялото, най-вече сърцето. Един от симптомите, свързани с тези процеси, е гаденето.

 
Агенция "Фокус"