Пълна медена луна съвпадна с петък 13-и за пръв път от 100 години
Пълна медена луна съвпадна с петък 13-и за пръв път от 100 години / Thinkstock/Getty Images

Ако тази нощ сте се чувствали странно, причината вероятно е, че рядко пълнолуние съвпадна със свързания с множество суеверия петък 13-и, пише в. "Дейли експрес".

Рядкото пълнолуние, известно като "медена луна", не е съвпадало с петък 13-и от близо 100 години. За последен път това се е случило през юни 1919 г. Следващото подобно събитие ще бъде през 2098 г.

Съвпадението със сигурност е накарало любителите на хоръра да потръпват, тъй като се случва скоро след вещаещата края на света "кървава луна", наблюдавана в нощта срещу 15 април. Според древната литература движенията на Луната, звездите и Слънцето могат да бъдат разчетени като признаци за това какво очаква хората на Земята.

Символиката на "медената луна" обаче далече не е страховита, напротив, явлението вещае изобилно лято според някои древни цивилизации.

Най-добра възможност за наблюдение на феномена имаха жителите на Канарските острови и Чили. "Медената луна" се виждаше и в някои части на Европа и Северна Америка.

Наименованието на явлението идва от оттенъка на Луната, напомнящ цвета на мед или шампанско. Естественият спътник на Земята се вижда в този нюанс, тъй като се намира в най-ниската небесна точка за луна в пълнолуние през годината - само 12 градуса над хоризонта. Името на "медената луна" е свързано и с факта, че пчелните кошери са пълни с мед през юни. От пчелния продукт се прави медовина - традиционна напитка след сватбите по време на лятното слънцестоене, откъдето идва и наименованието "меден месец".

Източник: БТА