Продадоха рокли на лейди Даяна за 862 800 паунда
Продадоха рокли на лейди Даяна за 862 800 паунда / снимка: БГНЕС, архив

За 862 800 паунда общо бяха продадени на търг в Лондон 10 рокли, които са принадлежали на лейди Даяна. Сред тях е и дрехата, която лейди Ди носеше през 1985 г. на официалната вечеря, дадена от президента Роналд Рейгън в чест на принца и принцесата на Уелс.

Тази рокля придоби световна известност от снимките, на които облечената с нея Принцеса на народа танцува с актьора Джон Траволта под звуците на песен от филма „Треска в събота вечер”. Дрехата била купена от „британски джентълмен, който искал да изненада съпругата си”, каза организаторът на търга Кери Тейлър пред медиите. Дрехата беше купена за 240 000 паунда, допълва БГНЕС.

Всяка от роклите, създадени от именити дизайнери, има своя история. От аукционната къща изрично бяха посочили по време на кои посещения - в Австрия, Бразилия, Италия, Южна Корея или САЩ, лейди Ди ги е обличала.

През 1997 г. тяхна собственичка става бизнес дамата от Флорида Морийн Рорич, когато принцесата ги продава на търг с благотворителна цел - два месеца преди да загине при катастрофа в Париж. Рорич изложи на търг 14-те рокли в Канада през 2011 г., след като банкрутира. Но тогава само четири от дрехите бяха продадени. Останалите смениха собствениците си вчера на цени между 24 000 и 240 000 паунда. Две били придобити от „важен британски музей”, уточнява говорител на организаторите на търга, защото били важни за поколенията и представлявали част от историческото наследство на нацията.