Принц Чарлз с награда за принос в екологията
Принц Чарлз с награда за принос в екологията / netinfo
Британският престолонаследник принц Чарлз получи награда за приноса си в борбата с глобалното затопляне и опазването на околната среда, съобщи британският в. "Таймс".

На церемония в Ню Йорк принцът получи отличието, присъждано ежегодно от медицинския факултет към Харвардския университет, от миналогодишния лауреат - бившия американски вицепрезидент Ал Гор.

Приемайки наградата, британският престолонаследник каза, че битката срещу глобалното затопляне е война, в която човечеството трябва да победи.

Той припомни, че сега трябва да бъдат взети спешни мерки и че през изминалите няколко години човечеството е станало свидетел на множество доказателства за щетите, които то причинява на "тази бедна планета".

Наградата си принцът получи по време на тържествена вечеря, включваща блюда като салата от къдраво зеле, гъбена супа, агнешка плешка и десерт от бланширани круши. Вечерята беше организирана от Центъра за здравеопазване и глобална защита на околната среда към Харварския университет в Ню Йорк. На вечерята присъства американската актриса Мерил Стрийп в качеството си на член на надзорния съвет на борда на центъра. Тя каза, че присъствието на принц Чарлз по време на церемонията е огромна чест и го нарече защитник на екологичните каузи, помогнал за проправянето на път към устойчивото бъдеще.

Преди да пристигнат в Ню Йорк, принц Чарлз и съпругата му херцогинята на Корнуол Камила посетиха Филаделфия и разгледаха местните забележителности. От Филаделфия до Ню Йорк те пътуваха с екологично чисто влакче.

В Ню Йорк те присъстваха и на театрална постановка в детски център, в която участваха деца в неравностойно положение. Принцът поигра и баскетбол с младежи от Харлем.

Визитата на британския престолонаследник в САЩ беше критикувана от британски еколози, които го обвиниха, че е предпочел да пътува за САЩ с антураж от 14 души, вместо да приеме екологичната награда чрез видеоконферентна връзка. По този начин, използвайки презокеански полет, един от най-големите замърсители на атмосферата, престолонаследникът, допринасял за глобалното затопляне, вместо да се бори с него, аргументираха се еколозите. Заради критиките принцът вече отмени ежегодната си почивка в Швейцария.