Юсуф Бали Мохамед е в началото на 60-те си години и практикува стрелба с лък повече от две десетилетия. Някога той е бил ловец и споделя историята зад любимото си занимание, предаде Voice of America (VOA)

Избрахме стрелба с лък, защото борците за свобода, подобно на Сайед Мохамед Абдул Хасан, използвали стрели и лъкове срещу етиопските нахлуващи сили и други колонизатори.

Някои от тези възрастни като Юсуф Мохамед не се нуждаят от очила, за да уцелят целта. Али Хюсеин Ахмед Сандири, 63-годишен стрелец с лък, тренира от 13-годишна възраст.

Юсуф обяснява, че това е традиция, предавана от поколения на поколения: "Наследили сме го от нашите бащи и дядовци. Ислямските учени ни казваха, че стрелбата е била използвана за освобождение на пленници и ние трябва да запазим практиката".

По думите му освен конкуренцията, тези игри са възможност за възрастните хора да се съберат като общност.

"Не става въпрос за това кой е загубил и кой е спечелил. Събираме се от време на време, за да обядваме, да се забавляваме и да се молим на Бог за благословията му", казва Али Сандири.

За тези хора стрелбата е начин да поддържат връзка с миналото, докато тренират, за да останат млади, пише предаде Voice of America (VOA).
Voice of America