В свят, доминиран все повече от рап и електронна музика, емоционалните ритми на традиционните барабани на Нигер губят своята публика, предава Voice of America (VOA).

Барабаните са изключително важни в африканската музикална култура. Биенето на барабана служи да се обявяват важни събития като раждане и смърт.

Но инструментите и родовите ритми са застрашени от изчезване. Запазването на древните традиции и ценностите на предците лежи върху плещите на музикантите.

Вече малцина разбират посланието на високите и ниски звуци от барабаните. Всеки такт е сричка на езика хауса, който се говори основно в южните части на Нигер и северните части на Нигерия.

Умару Адаму е един от най-известните музиканти в Нигер. Той е майстор на традиционния перкусионен инструмент, на който свири с пръчки, като върти босия си крак върху покритата със злато мембрана.

На сцените по целия свят Умару, облечен в небесносиньото си традиционно облекло, е посланик на музикалното наследство на своята страна. Той е пазител и на ценен набор от ударни, струнни и духови инструменти, които се съхраняват в Държавния център за музикално обучение в столицата Ниамей, пише  Voice of America (VOA).

За него е много важно да запази културата на своята страна и затова събира доброволци и млади хора, които обучава.

 
Voice of America (VOA)