Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно? Опитайте да добавите гъби в менюто си. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Освен че са вкусни и здравословни, те могат да помогнат и в борбата с килограмите. Вижте някои от полезните им свойства:
Гъбите са богати на протеин и фибри
Макар че често гъбите са причислявани към зеленчуците, техните хранителни свойства са много близки до тези на месото. Богати са на протеини, но съдържат и голямо количество фибри, подобно на зърнените храни.
Гъбите съдържат толкова вода, колкото и зеленчуците
Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците). Те са нискокалорични, което ги прави подходящи за хора, които искат да редуцират теглото си.
Гъбите са източник на витамини A, B и D
Гъбите са източник на витамин D, който основно си набавяме от слънчевата светлина. Освен това те съдържат витамин A, B1 и B2. Другите витамини присъстват в минимални количества.
Гъбите стабилизират кръвната захар
Редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин.
Гъбите регулират холестерола
Гъбите кладница понижават холестерола. Те са известни с антибактериалните си и антиоксидантни свойства.
Още здравословни теми:
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
Днес е полезно, утре – не: 9 мита за здравословното хранене
Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме
Десет храни с магически сили
Седем храни, които подсилват организма
Гъбите са богати на протеин и фибри
Макар че често гъбите са причислявани към зеленчуците, техните хранителни свойства са много близки до тези на месото. Богати са на протеини, но съдържат и голямо количество фибри, подобно на зърнените храни.
Гъбите съдържат толкова вода, колкото и зеленчуците
Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците). Те са нискокалорични, което ги прави подходящи за хора, които искат да редуцират теглото си.
Гъбите са източник на витамини A, B и D
Гъбите са източник на витамин D, който основно си набавяме от слънчевата светлина. Освен това те съдържат витамин A, B1 и B2. Другите витамини присъстват в минимални количества.
Thinkstock/Getty Images
Редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин.
Гъбите регулират холестерола
Гъбите кладница понижават холестерола. Те са известни с антибактериалните си и антиоксидантни свойства.
Още здравословни теми:
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
Днес е полезно, утре – не: 9 мита за здравословното хранене
Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме
Десет храни с магически сили
Седем храни, които подсилват организма