Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер / ThinkStock/Getty Images

Малайзийски учени установиха, че гъбите съдържат биоактивни съединения, които могат да намалят или отложат развитието на невродегенеративни процеси, участващи в болестта на Алцхаймер, съобщи в. "Дейли мейл".

Такива свойства имат някои ядливи и медицински гъби. Те засилват растежа на нервите в мозъка и предпазват от причинителите на възрастови заболявания.

Десет храни с магически сили

Учените от университета на Малайзия са анализирали научна информация за гъбите и активните им съставки срещу деменция. Те са избрали 11 различни вида гъби и са изследвали ефекта им върху мозъците на мишки и плъхове.

Резултатите показват, че всички изследвани гъби са увеличили производството на растежен фактор за нерви, който участва също в поддържането, разпространението и оцеляването на определени нервни клетки в мозъка. Това подобрява регенерирането на периферните нерви - мрежата от двигателни и сензорни нерви, която свързва главния и гръбначния мозък.

Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме

Стимулирането на производството на растежния фактор може също да предпазва невроните от химически вещества, които убиват клетките.

Особено полезни за мозъка са няколко азиатски медицински гъби, като рачи крак, лъвска грива и рейши.

Източник: БТА