Първите сведения за появата на парите са от близо 3000 години. Преди това се е използвала системата на разменната търговия. Сега ги използваме всеки ден, но какво всъщност знаем за тях? Етo 5 любопитни факта, свързани с парите, ĸoитo може и да не са ви известни:

Първата българска банкнота

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лева, а върху нея има воден знак на БНБ. Интересното е, че в текста на банкнотата са оставени две руски думи:„кассирь“ вместо „касиер” и „подделка“ вместо „подправка“. Причината е, че са били отпечатани в Русия и съответно се смята, че така е останало от превода.

Не е правен опит да се фалшифицира първата българска възпоменателна банкнота

В Япония „перат“ парите в банкомат

През средата на 90-те години на ХХ век японска фирма е изобретила банкомат, в които „изпират“ парите, преди да бъдат изтеглени. В него притискат парите между ролките на висока температура, като по този начин убиват бактериите от банкнотите.

Голяма част от парите в Америка са покрити с наркотици

Проучване от 2009 показва, че 90% от американските долари са покрити с кокаин. Учените са направили експеримент с банкноти от 30 града в САЩ, Канада, Япония, Китай и Бразилия. 90% от американските долари са били покрити с хероин, морфин, метамфетамин и кокаин.

пари
iStock/Getty Images

Най-голямата банкнота в света

Най-голямата банкнота в света е банкнотата 100 хиляди филипински песо. Тя е по-голяма от лист А4 и е записана в Книгата на рекордите „Гинес“.

Доказаха: Щастието може да се купи с пари

Принтират повече пари за „Монополи“, отколкото истински

Изчислено е, че около 50 милиарда долара са принтирани за настолната игра „Монополи“ на година. За съжаление тези пари не са истински и не можем да ги използваме.

Монополи
iStock/Getty Images


И още:

Създателят на „умните" банкноти: Чип може да следи мръсните пари

Любовта е по-силна от парите: Ето как бракът прави бедните двойки щастливи

БНБ впечатли посетители с банкноти със собствения им лик (СНИМКИ)

Четири лесни стъпки да станете милионер

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук