Доказаха: Щастието може да се купи с пари

Доказаха: Щастието може да се купи с пари
Доказаха: Щастието може да се купи с пари / ThinkStock/Getty Images

Учени от Кембриджския университет откриха, че щастието може да се купи с пари, ако харчовете съвпадат с личностните ни качества, предаде в. "Дейли телеграф".
Изследването, публикувано в списание "Психолоджикъл сайънс", е проследило 77 000 банкови транзакции на 625 британци в рамките на шест месеца. Участниците се подложили на личностен тест и се съгласили отговорите им да бъдат анонимно свързани с извлеченията от сметките им.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

С добре известните пет черти на личността - отвореност към опита, добросъвестност, екстраверсия, благосклонност и невротизъм, били свързани 59 пазарни категории. Резултатите показали, че хората, които харчат повече пари за покупки от категории, отговарящи на личностните им черти, са по-щастливи.

Намериха „златния триъгълник" на щастието

Хората, които имали висок резултат в графата "благосклонност" например, харчели повече за благотворителност и домашни любимци и степента на тази проява се оказала предпоставка за повишените нива на щастие.

Как щастието влияе на здравето?

"Откритията ни сочат, че харченето на пари за продукти, които ни помагат да изразим личността си, може да се окаже също толкова важно за щастието ни, колкото и намирането на мечтаната работа, точния квартал за живеене и дори добрите приятели и партньор в живота", заключи Сандра Мац от катедрата по психология в Кембриджския университет.

Източник: БТА