БНБ впечатли посетители с банкноти със собствения им лик (СНИМКИ)
БНБ впечатли посетители с банкноти със собствения им лик (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

В деня на отворените врати на БНБ при неочаквано висок интерес хората имаха възможност да надникнат в много кътчета на трезора, водени от служители на банката, които влязоха в ролята на екскурзоводи, предаде БГНЕС .

В големия салон на банката за спомен всеки желаещ можеше да си направи снимка, която да бъде отпечатана върху банкнота, подарък от БНБ за посетителите.

Сградата на банката е една от тези, принадлежащи на стария градски център. Построена е в периода 1934-39 г. Дело е на екип от двама известни по онова време архитекти - Иван Васильов и Димитър Цолов.

БНБ впечатли посетители с банкноти със собствения им лик (СНИМКИ)
netinfo

През 1978 г сградата на БНБ придобива статут на паметник на културата. Вътрешната украса на сградата е правена по концепция на проф. Михайло Парасчук.

Един от най-забележителните детайли от интериора на банката са витражите, които са дело на Дечко Узунов, проф. Иван Пенков и Марин Маринов.

Музейната сбирка беше една от най-интересните зони за повечето посетители в деня на отворени врати. БНБ е емисионната институция на държавата, т.е. тя има право да пуска банкноти в обращение и затова показват историята на парите по днешните български земи като се започва от тракийските монети, минава се през гръцки и римски монети, такива, сечени от византийските императори и първата българска държава, както и всички банкноти, които БНБ е печатала до последната възпоменателна монета, пусната преди дни по повод Съединението.

БНБ впечатли посетители с банкноти със собствения им лик (СНИМКИ)
netinfo