На 1 септември 1885 г. са пуснати в обращение първа емисия български банкноти от 20 и 50 лева. Те са отпечатани в Петербургската печатница "Экспедиция госсударственных бумаг" през август същата година.

Първата българска възпоменателна банкнота е с номинална стойност от 20 лева и е отпечатана през 2005 година. Банкнотата е юбилейна и е в ограничен тираж от 250 000 броя. Поводът е бил 120 години от емисията на първата българска банкнота.

На лицевата страна на банкнотата е изобразена символика на БНБ: стилизирани елементи от сградата на БНБ, емблемата на БНБ и други многоцветни фонови мрежи с подходяща структура, аналогични на банкнотите от първите емисии на националната банка.

Създателят на „умните" банкноти: Чип може да следи мръсните пари

На обратната страна на банкнотата е поместена реплика на първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 година - запазената стара сграда на БНБ, скулптурно изображение на седнала женска фигура, използвано при банкнотите от 1 и 2 лева, емисия 1920 г., и държавният герб на Княжество България.

БНБ впечатли посетители с банкноти със собствения им лик (СНИМКИ)

Банкнотата има и знак за незрящи - релефно изображение на два еднакви кръга, един под друг, отпечатани в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата.

Не е правен опит да се фалшифицира заради красивия дизайн и уникалните защити.   Според експертите защитата и била като тази на банкнотите от 50 и 100 лева.

Тя е първата с въведен прозорец в хартията- т.нар. верифай, който е един от елементите от уникалната защита. Призната е от световни експерти за една от най-добре защитените и с отличен дизайн в света.