Отново откриват скандална изложба в Сидни
Отново откриват скандална изложба в Сидни / netinfo
Скандалната фотоизложба, която в края на май разгорещи общественото мнение в Австралия, ще бъде отворена отново за посетители. Според полицията срещу фотографа Бил Хенсън не могат да бъдат повдигнати обвинения заради голите снимки на 13-годишни момичета и момчета.

Изявлението на властите означава, че изложбата в галерия Roslyn Oxley9 ще бъде отворена отново, отбелязва БиБиСи. Полицията спря експозицията часове преди откриването на 22 май и конфискува част от портретите на голи момичета и момчета. Намесата на властите предизвика бурни дебати в Австралия относно границата между изкуство и порнография.

Холивудската звезда Кейт Бланшет и още 42-ма двама артисти написаха отворено писмо към премиера на Австралия Кевин Рут за това, че е нарекъл снимките "възмутителни".

Според артистите, застанали зад Бил Хенсън, евентуалното преследване по съдебен път на един от най-уважаваните творци нанася непредвидими щети на културния авторитет на страната.

По същество е трудно да се очертае граница между закона и изкуството и това определи решението изложбата да бъде открита отново, се казва в официално изявление на полицията.

Премиерът Кевин Рут обаче заяви, че мнението му по казуса остава непроменено. "Изказах становището си като родител и то няма как да се промени", каза Рут пред Nine Network Television.

Още четете в zar.bg