/ iStock/Getty Images
Американски учени откриха биологична връзка между консумацията на червени меса и рака на дебелото черво, писа изданието "МедикалЕкспрес".

Изследователите от бостънския Институт за изследване на рака "Дейна-Фарбър" са установили специфично увреждане на ДНК, което се предизвиква от диети, богати на червени меса. Това оказва допълнително канцерогенно влияние върху храната, но също така създава възможности за ранно откриване на рак и създаването на нови видове лечение.

Учените са взели ДНК проби от 900 пациенти, страдащи от рак на дебелото черво. Анализите показват наличието на мутация, която е идентифицирана за първи път и увреждане на ДНК, известно като алкилиране.

Установено е също, че не всички клетки, които съдържат подобна мутация, стават ракови.

Мутацията се свързва основно с приема на преработено и непреработен червено месо, консумирано преди поставянето на диагнозата на пациента.

Учените още спорят полезно или вредно е червеното месо

"В червеното месо има химикали, които могат да предизвикат откритото увреждане на ДНК", обяснява онкологът Мариос Джанакис, който оглавява изследването. Това са нитрити, които изобилстват в червено месо, както и нитрати, често срещани в преработеното месо.

При предишни изследвания е установявана епидемиологична връзка между консумацията на червени меса и рака - изследвани са хранителните навици на заболелите и честотата на заболяването.
БТА