До какво може да доведе консумацията на червено месо
До какво може да доведе консумацията на червено месо / ThinkStock/Getty Images

Консумацията на червено месо, но не и на други типове протеини, е свързана с повишен риск от инсулт, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от германско проучване.
За целите му изследователи от университета на Вюрцбург са анализирали данни за около 11 000 души на средна възраст, наблюдавани в продължение на 23 години.

Специалистите са установили, че за участниците, които са консумирали най-големи количества червено месо, рискът от исхемичен инсулт е с 47 процента по-висок, отколкото за изследваните лица, които са ограничавали консумацията на този тип месо. Изследователите не са открили подобна зависимост в резултат на консумирането на протеини от пилешко месо и морски дарове или на растителни протеини.

Въпреки че предишни проучвания откриват връзка между високопротеиновите диети и инсулта, резултатите са противоречиви. Настоящото изследване затвърждава схващането, че червеното месо крие потенциална опасност.

"Няма проблем да се консумира червено месо - за предпочитане крехко, стига да е в ограничено количество", казва ръководителят на изследователския екип д-р Бернхард Харинг.

Източник: БТА