Червеното месо не е опасно, ако се яде през ден
Червеното месо не е опасно, ако се яде през ден / ThinkStock/Getty Images

Почитателите на сандвичите с бекон и хамбургерите със сигурност ще се зарадват да научат, че не ги грози заплаха от сърдечносъдови заболявания, ако ги хапват през ден, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Масово тиражираната идея, че червеното месо повишава кръвното налягане и холестерола - рискови фактори за болести на сърцето, е мит, твърдят авторите на настоящото проучване от университета "Пардю".

Истини и митове за здравословното хранене

Страхът, че червеното месо може да им навреди, кара много хора да се въздържат от консумацията на богати на хранителни вещества продукти като говеждо, шунка, агнешко и свинско.

Авторите на настоящото проучване са установили, че консумацията на половин порция червено месо дневно или три унции (1 унция - 28,3 грама) три пъти седмично не влияе неблагоприятно върху кръвното налягане и холестерола. Три унции се равняват на стандартен хамбургер или на три резена бекон, отбелязва БТА.

Днес е полезно, утре - вредно: 9 мита за здравословното хранене

"Настоящото проучване подкрепя идеята, че червеното месо не трябва да се изключва от здравословното хранене, тъй като освен богат източник на протеин, съдържа и биодостъпно желязо", казва Уейн Кембъл от изследователския екип.

Още за здравословното хранене:

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Диетолог препоръча най-здравословните съчетания на храни

Седем уж истини за здравето ни