/ Thinkstock/Getty Images
Американски учени установиха, че жените, които редовно консумират червено месо са изложени на двойно по-голям риск от заболяване от ендометриоза, в сравнение с останалите, съобщава в. "Метро".

Експерти посочиха кои храни най-често предизвикват рак
 
Проучването било проведено от екип от Раковия изследователски център "Фред Хъчинсън" във Вашингтон. Изследването обхванало 82 хиляди жени в САЩ в период от 22 години. Било установено, че жените, които ядат червено месо два пъти дневно имат 56 процента по-голяма вероятност да развият ендометриоза.
 
Заболяването е характерно с това, че вътрешната обвивка на матката (ендометриумът) се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Така възникват доста здравни проблеми, на първо място менструални болки и безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Учени откриха връзка между „ултрапреработените“ храни и риска от рак
 
Според учените прекомерната употреба на червено месо увеличава производството на някои хормони, които предизвикват заболяването.
 
 
БТА