/ iStock/Getty Images
Да се спре консумацията на червени меса е обичайна препоръка на диетолози и други лекари, за да се предпазим от рак и проблеми със сърцето, пише АФП.
 
Нови проучвания показват обаче, че картината далеч не е толкова ясна, като рисковете от консумация на червени меса са ниски, а данните, че този вид храна е вредна са несистематични.

Разновидностите кюфтета по света
 
В публикувани в Годишник на вътрешната медицина (Annals of Internal Medicine) препоръки, комисия от изследователи от седем държави пишат, че "възрастните могат да продължат консумацията на непреработени червени меса".
 
Съветът, който веднага предизвика критика от други специалисти, казва още, че възрастните могат да продължат да консумират и обработени меса.

Как отказът от порция червено месо влияе на тялото ни?
 

via GIPHY

Прегледът на темата, който беше публикуван в журнал, редактиран от Американската колегия на лекарите, анализирал множество изследвания и систематизирал данните. Оказало се, че намаляването на консумацията на червени меса с три порции седмично, сваля смъртността от рак със седем случая на 1000 души.
 
Учените твърдят, че това е незначителен процент, а освен това данните, използвани за да се постигне тази статистика, били с "нисък процент на достоверност". Освен това данните, свързващи консумацията на червени меса със сърдечно-съдови заболявания и диабет, били с "много ниско качество".

Грешна ли е една от най-популярните препоръки за здравословно хранене?
 
"Хората трябва сами да преценят дали да консумират, ние им даваме най-добрата възможна, средна оценка на реалната ситуация", казва Брадли Джонстън, който е епидемиолог от престижен университет в Канада и е участвал в систематизирането на данните.

Учените казват, че искат да се сложи край на старомодната практика да се дават генерализирани препоръки за храненето и да се наблегне на доказателствата, че персоналният подход е много по-ефективен.

Лицето ни сигнализира за липсата на витамини (ВИДЕО)

Червено месо
iStock/Getty Images

Международната агенция за изследване на раковите заболявания на Световната здравна организация пише в официалните си становища, че обработеното месо е канцерогенно, а червените меса "вероятно са канцерогенни". От агенцията казват, след публикуването на новото изследване, че не възнамеряват да променят своите позиции и препоръки.

"Депресиращо е, че всичко това сочи, че след толкова години и милиони участници в различни проучвания, все още не знаем много по темата", казва статистикът. Кевин Маконуей, британски професор по статистика казва, че за съжаление научните доказателства в областта реално не дават ясни отговори.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС