Липсата на витамини се усеща най-силно през пролетта. Чувстваме се вяли, апатични, ставаме лесна мишена за различни вируси.

За да разберем дали тялото ни изпитва определена липса на витамини, достатъчно е само да се погледнем в огледалото. На лицето ни се изписва всичко. Ето за какво да следим:

Много бледа кожа

Ако кожата ви е много бледа, означава че ви липсва витамин В12. Без него се чувстваме депресирани и уморени. За да компенсираме липсата му, трябва да увеличим приема на месо и морски дарове. 

Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната?

Суха и чуплива коса

Ако косата ви е прекалено суха и покрита с пърхот, това може да сигнализира за липса на биотин, витамин известен като В7. Това става най-често след употребата на антибиотици. Необходимо е да ядете повече, риба, месо, зеленчуци, плодове, гъби, бобови растения. Забравете за диетите.

коса
iStock/Getty Images

Подпухнали очи

Ако често се оплаквате от подуване на очите и крайниците, може би ви липсва йод, чийто източник е йодираната сол, морски дарове, млечните продукти и хляб. 

Бледи устни 

Те могат да са симптом на недостиг на желязо. Това се потвърждава и от чести простуди и ниско кръвно налягане. Компенсирането не е трудно. Трябва да похапвате повече червено месо и да откажете за известно време продуктите с високо съдържание на калций.

устни
iStock/Getty Images

Кървене от венците 

Този признак може да е индикация за липса на витамин С. Това може да доведе до отслабване на имунитета, болки в мускулите и костите, проблеми със зъбите. Витамин С се съдържат в цитрусовите плодове, червения пипер, шипките.

Защо е важно да приемаме витамин С? (ВИДЕО)

И още:

Как тялото ни подсказва, че има нужда от магнезий? (ВИДЕО)

Как тялото ни подсказва, че има нужда от цинк? (ВИДЕО

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща

Как тялото ни подсказва, че има нужда от витамин А? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук