/ ThinkStock/Getty Images
78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D
99538
78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D
  • 78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D
78 процента от българите страдат от недостиг на витамин D, който се набавя основно от слънчевите лъчи. Липсата му е отговорна за появата на редица промени в костите, косата и мускулите, както и за развитието на десетки заболявания, обяви пред Дарик Марин Иванчев от фондация "Множествена склероза Общество - България".

Откриха неизвестен досега източник на витамин D2 – какао и шоколад
 
В Световния ден на витамин D, който отбелязваме днес, от организацията инициират информационна кампания, която има за цел да призове всеки желаещ да си изследва нивото на Витамин D в навечерието на идващата зима, за да се предпази от евентуални рискове.

"Имаше проучване за дефицита на витамин D в България, което показва, че 78% от населението има недостиг. Това беше проучване от ендокринолозите. Основните причини за тази статистика са: все по-заседналият начин на живот - затваряме се вътре, не излизаме навън и по този начин не получаваме директно витамин D от слънцето; замърсяването; застаряващото население; географският фактор", обясни Марин Иванчев.

Още нещо за детския имунитет
 
"Недостигът на витамин D е доста подценяван, защото може и дълго време да остане скрит, но при по-продължително време и при по-голям дефицит могат да се получат симптоми като често боледуване, умора, криви и чупливи кости, депресия, косопад и болка в мускулите. Той е важен, защото влияе на над 200 вида гена и заболявания като рахит, остеропозора, диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, доста видове рак, психични разстройства, инфекциозни автоимунни заболявания. Едно от автоимунните заболявания, което се влияе от витамин D, е именно множествената склероза. Недостигът на витамин D е изразен 2 към 1 при жените спрямо мъжете. Същото съотношение се наблюдава и при автоимунното заболяване множествена склероза", посочи още Марин Иванчев.