Витамин С е сред основните витамини в нашето тяло. Едни от най-важните функции, които изпълнява, са: участва в образуването на костите, зъбите, тъканите, значително увеличава и усвояването на желязо.

Сред симптомите, които показват дефицит на витамин С, е изтъняването на косата.Това се дължи на факта, че той е важна съставка за поддържането на белтъчините.

коса
ThinkStock/Getty Images

Липсата на витамина води и до развиването на хронични инфекции. Той е изключително важен за защитните механизми на организма. Колкото по-малко витамин С има в тялото ни, толкова повече се намалява способността за разрушаването на патогените, които причиняват голям брой заболявания.

Витамин С е свързан и с емоционалното здраве. Ако нивата на витамина в организма ви са ниски, това може да доведе до раздразнение, неспокойствие и психическа нестабилност.

Защо трябва да ядем повече портокали през зимата? (ВИДЕО)

Също така, ако чувствате постоянно умора, тялото ви алармира, че има нужда на витамини, сред които е и витамин C.

умора
ThinkStock/Getty Images

Витаминът има важна роля и при заздравяването на раните, тъй като той допринася за правилното снабдяване с кислород и клетъчното здраве. Дефицитът му ще доведе до по-бавното заздравяване на раните.

Постоянното приемане на витамина подпомага за гладкостта, красотата и здравето на кожата.

Шест храни с витамин С, които действат като виагра

Сред основните източници на витамина са портокалите и лимоните. Други храни, от които можете да си го добавите, са ягоди, ананас, киви, чушки, зеле, ананас и брюкселско зеле.

ягоди
ThinkStock/Getty Images


И още:

Специалисти определиха най-полезните за здравето храни

Десет храни и напитки за красива кожа

Тези храни ще направят чудеса за косата ви

Цитрусовите плодове предпазват мозъка от увреждания

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук