/ Thinkstockphotos
Знаете ли, че има храни, които съдържат специфични витамини и минерали, които могат да помогнат на вашата коса да расте по-бързо. От богата на протеини храна до мазна риба, някои ядки и специфични плодове и зеленчуци, всички те са богати на основните хранителни вещества, от които се нуждаете за по-здрав косъм.
 
Опитайте тези 11 храни, за да подобрите растежа на косата си!     

Учени препоръчват отслабване с месо и зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Пиле
 
Пилето и други храни с високо съдържание на протеини са от съществено значение за здравата коса и нейният растеж. Протеинът действа като градивен елемент за всички наши клетки, включително и клетките в косата ни.
 
Сардини
 
По-мазните риби са основният хранителен източник на омега-3 мастни киселини, които  могат да помогнат да се предотврати сухотата на скалпа. Те направо действат лечебен балсам за косата.

яйца
Thinkstockphotos

Яйца
 
Не е тайна, че яйцата предлагат редица ползи за здравето. Те не са само с високо съдържание на протеини, но и биотин, който активно стимулира растежа на косата. Добрата новина е, че можете да ги ядете всякаква форма – пържени на очи, бъркани, варени, печени.
 
Зърнени култури, богати на желязо
 
Когато си взимате зърнена закуска, например, не пропускайте да прочетете на етикета дали съдържа желязо. Тази комбинация ще ви донесе уникални здравословни ползи и страхотна здрава коса, тъй като работи добре за кръвообращението.

портокал
ThinkStock/Getty Images

Портокали
 
Портокалите са чудесен източник на витамин С, който пък помага за абсорбирането на желязо. Така че прясно изцеден портокалов сок, заедно със зърнена закуска, ще помогне за усвояването на желязото в организма ви още от сутринта.

сьомга
Thinkstock/Getty Images

Сьомга
 
Тази риба е пълна с полезни свойства и особено ако искате да ускорите растежа на косата ви. Сьомгата съдържа протеини, витамин D и омега-три мастни киселини.
 
Бразилски орехи
 
Те са добър източник на селен, който е мощен естествен антиоксидант и помага да се поддържа здравето на тялото и клетките, включително и поддържането на здрав скалп.

Авокадо, Авокадото е сред най-популярните афродизиаци. Богато е на ненаситени мазнини и това го прави полезно за сърцето и артериите, което от своя страна спомага сексуалната функция
ThinkStock/Getty Images

Авокадо
 
Авокадото с цялото това съдържание на витамин Е в себе си е страхотно за растежа на косата, тъй като това подобрява кръвообращението и по този начин помага на космените фоликули да работят по-ефективно и бързо.
 
Сладки картофи
 
Те съдържат бета-каротин, който веднъж консумиран, се превръща във витамин А. Този витамин пък помага на кожата да направи естествено и полезно омазняване, което помага за здрав скалп.
 
Слънчогледови семена
 
Това са едни от най-добрите хранителни източници на витамин Е, който пък е друг голям антиоксидант. Витамин Е не само предпазва клетките от увреждане, а е свързан и с предотвратяването на загуба на коса и сухота на кожата на главата.

о
Thinkstock/Getty Images

Моркови
 
Тези натурални продукти са чудесни източници на бета-каротин, витамини и минерали, които функционират като естествен детоксикиращ агент, насърчаващ растежа на новите клетки.