Откраднаха сребърно блюдо, изработено от Пабло Пикасо
Откраднаха сребърно блюдо, изработено от Пабло Пикасо / снимка: Guliver/Getty Images

От панаира на изкуствата в Маями, щата Флорида, е било откраднато сребърно блюдо, изработено от Пабло Пикасо, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на изявление на местната полиция. Стойността му е 85 000 долара, информира Ник Корнилоф, директор на панаира.

Блюдото с название „Лице с ръце” (Visage aux mains) е част от серията от 20 подобни предмета, създадени от испанския художник през 50-те години на миналия век. В центъра му е гравирано усмихнато лице, а от страните - ръце.

Произведението на Пабло Пикасо е изложено в Маями от известната амстердамска галерия „Лесли Смит”. „Цял живот участвам в панаири на изкуствата, но досега никога не съм ограбван”, заявил директорът й Дейвид Смит.

От полицията на Маями са казали, че разследват кражбата, но засега не са открили свидетели на престъплението. До откраднатия експонат не е имало камери за наблюдение. Блюдото вече е вписано в базата данни на Регистъра на загубените произведения на изкуството.

От панаира на изкуствата не е откраднато нищо друго, макар че е имало и много по-скъпи произведения. Сред тях е например керамично блюдо на Пабло Пикасо с оценка от 365 000 долара.

Тези дни в Маями са си дали среща стотици галерии от различни кътчета на планетата, участващи в един от най-престижните панаири на съвременното изкуство „Арт Базел”. Успоредно с това в града са организирани десетки по-малко мащабни изложения, в това число и това, в което участва галерията „Лесли Смит”.

Източник: БТА