/ Nova News
Поредицата може да бъде проследена всяка неделя от 18:30 ч.
Три документални филма на разследващия журналист Слави Ангелов ще бъдат излъчени в ефира на NOVA NEWS от 1 август. Всяка неделя от 18:30 ч. зрителите ще се запознаят с разтърсващи и драматични истории, заснети в Гърция, Холандия и България. Поредицата от филми на Слави Ангелов ще бъде допълнена от документалния разказ за атентата срещу база „Индия“ в Кербала„Само смелите живеят завинаги“.

Nova News

“Филмите за защитените свидетели са най-дългосрочните ми проекти“, разказва журналистът и главен редактор на в. “168 часа” Слави Ангелов. „Цели 5 години беше само времето между първата ми среща с българка, държана в сексуално робство в Нидерландия, и заснетото интервю с нея. По света са правени такива филми, но винаги с хора, които вече не са в програмата, а моята амбиция беше да срещна зрителите с герои, които все още са под охрана, за да видят с очите си какво необикновено предизвикателство е да се превърнеш в защитен свидетел - най-мощното оръжие срещу мафията“, допълва още той.

Тази неделя (1 август) от 18:30 ч. предстои да бъде излъчен първият филм от поредицата. „233 метра между живота и смъртта“ разкрива разтърсващата история за смелост, борба и мечти на Теодора Балабанова и нейният съпруг Михаил Балабанов. През 2017 г. двамата се спускат заедно на 233 метра дълбочина в залива Торонеос, Гърция, за да подобрят два световни рекорда на „Гинес“. Фатален се оказва 42-я метър на излизане, когато всичко се обърква и Теодора загубва живота си, а Михаил успява да оцелее в драматичния път към повърхността. Документалният филм проследява подготовката, през която Теодора и Михаил преминават под водата, момента на трагичния инцидент и разпиляването на праха на Теодора във водите на Егейско море край остров Келифос.

Седмица по-късно, на 8 август, от 18:30 ч., „Защитен свидетел“ ще потопи зрителите дълбоко в подземния свят. Главният герой в него е най-издирваният защитен свидетел в България. Той познава всички известни престъпници и мъртви босове у нас, а в богатата му криминална история има от всичко – кражби, въоръжени грабежи, отвличания, убийства. Героят на филма се осмелява да се обърне срещу мафията, не защото е принуден да сключи сделка с полицията, за да се измъкне от присъда, а от гняв, защото без да знае, става съучастник в убийството на най-добрия си приятел. Документалното разследване показва предизвикателството да бъдеш защитен свидетел – да живееш под ново име в чужда страна, да обърнеш гръб на приятелите си, да не можеш да погребеш най-близките си.

„8 години робство“ е вторият филм, който разследващият журналист посвещава на защитен свидетел. На 15 август от 18:30 ч. може да бъде проследена историята на българка, принудена заради дългове да проституира в Нидерландия в продължение на 8 години. Тя работи без почивен ден по 15 часа в денонощие и приема между 20 и 30 клиента на ден. Според полицията сводникът ѝ печели от нея над 4 милиона евро. Преди да събере смелост за бягство и да намери закрилата на нидерландската полиция, тя прави няколко опита за самоубийства и оцелява в психологическа зависимост от своя сводник. Днес живее втори живот с променена самоличност и пазен в тайна адрес.

Краят на поредицата документални филми ще бъде поставен от документалния разказ на автора Калина Паскалева – „Само смелите живеят вечен живот“. Той отбелязва 15-ата годишнина от атентата срещу злополучната база "Индия" в Кербала през 2003 г., в който загиват петима български войници – Геоpги Качорин, Николай Саръев, Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. За да бъдат разкрити причините за атентата, екипът на филма води на място в Ирак снайпериста Тодор Станков, който по време на инцидента поваля третия камикадзе, атакувал с камион-бомба базата. Кой е виновен за трагичните събития – гледайте на 22 август от 18:30 ч.