Непушачите са с по-високо IQ
Непушачите са с по-високо IQ / снимки: sxc.hu

Пушачите имат по-ниско IQ от непушачите, доказаха учени след изследване. Според получените резултати колкото повече пуши човек, толкова повече спада нивото му на интелигентност. Така изводите са ясни: младежите, пушещи по пакет или повече на ден, имат средно 7,5 по-ниско IQ от непушещите си връстници.

Екипът, достигнал до тези резултати, след като изследвал 20 211 18-годишни младежи, влизащи в казармата, като никой от тях не е със сериозни умствени проблеми. 28% от изследваните пушели поне по цигара на ден, около 3% били бивши пушачи, а 68% никога не са пушили. Реултатите в цифри били категорични: средното IQ за непушачите било 101, а на пушачите - 94. Нивото на интелигентност спадало рязко при повишаване на броя на пушените цигари дневно - от 98 при употребяващите една до пет цигари до 90 при онези, които пушели по пакет и повече на ден, пише БГНЕС.

Изследователите са сравнили и IQ резултатите на 70 братя, при които единият е пушач, а другият - не. И там резултатите отново потвърдили тенденцията.

Това обаче не означава, че пушенето води до оглупяване, а че хората с по-ниско IQ е по-вероятно да посегнат към цигарите, е заключението на учените. Успокояващо е, че въпреки и заклети в навика си да пушат дори изследваните лица се включват в усреднената категория за човешко IQ - между 84 и 116.