Хубавите сънища ни карат да се чувстваме по-щастливи и да започнем деня си с енергия и позитивизъм. Възможно ли е обаче да контролираме сънищата си и да ограничим кошмарите?

Контролирането на сънища може да се практикува от всеки един от нас. Учените твърдят, че за тази цел трябва да достигнем до състоянието на така наречения осъзнат сън. В него човек разбира, че всъщност сънува, а това му дава възможност съзнателно да насочва съня си. Така можем активно да участваме във въображаемите преживявания на съня и да ги манипулираме. Ето няколко начина, с които може да контролирате сънищата си:

Първата стъпка към контролирането на сънищата е да ги записвате в дневник. Всеки път когато се събудите, записвайте това, което можете да си спомните. Опишете съня си много детайлно, с форми, образи, места, цветове. Ако не помните нищо, отбелязвайте и това.

събуждане
ThinkStock/Getty Images

Следващата стъпка са проверките. Прости действия  - например да прочетете едно изречение, да преброите пръстите на ръката си или да погледнете колко е часът - често се объркват в сънищата. Например поглеждате часовника, поглеждате настрани и после пак проверявате колко е часа. Насън при повторния поглед часовникът обикновено показва нещо съвсем различно.

Определиха най-вредната поза за сън

Ако правите такива проверки често, докато сте будни, започвате да ги правите и насън. А когато забележите, че нещо не е наред, осъзнавате, че сънувате.

сън
ThinkStock/Getty Images

Контролирането на сънищата може да бъде полезно на учените да разберат как работи спящият мозък на човека.

И още:

22 съвета за по-добър сън (ВИДЕО)

Какво издава позата при сън за вашата връзка? (СНИМКИ)

С няколко трика ще спите сладко като бебе

Три важни причини да спите с чорапи през студените месеци

За да сте здрави и красиви, не спете в едно легло с партньора си

Кучетата в леглото „гонят“ кошмарите и осигуряват здрав сън

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук