/ iStock/Getty Images
Жена, събираща боклуци в Дения, на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи Метро.

Маите Момпо разказа, че вниманието й е привлякла марката "Йопле", защото тя е изчезнала от испанските супермаркети отдавна – още през 2001 г.

"Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г.", уточни Маите Момпо. Тя подчерта, че находката й показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.
 
 

2 DE ENERO DE 2020: UN BOTE DE YOGURT YOPLAIT DE 1976 LLEGA A LA COSTA DE DÉNIA. Después de 44 años dando tumbos por el...

Публикувахте от Maite Mompó в Петък, 3 януари 2020 г.

Върху пластмасовата кофичка пише: "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще й трябват 150 години.

"Това е екоцид на планетно ниво. Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90 процента от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода", каза Маите Момпо.

Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия. Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот. Въздействието й върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.



За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА