/ Gulliver/Getty Images
Като 9-годишно момиченце принцеса Елизабет се появява със семейството си на балкона на Бъкингамския дворец за сребърния юбилей от възкачването на престола на дядо ѝ  Джордж Пети, гледайки множеството отдолу с развълнувана усмивка, предаде Асошиейтед прес.

Някогашната принцеса - днес 96-годишната кралица Елизабет Втора, се очаква да се появи на същия балкон тази седмица, за да се усмихне и да помаха на милионите, които празнуват 70-годишнината ѝ на британския трон.  

Появата на балкона на Бъкингамския дворец е кулминацията на почти всички кралски чествания във Великобритания - възможност за обществеността да зърне семейството, събрано за грандиозна снимка по повод сватби, коронации и юбилеи. 

Всяка година през юни голямата кралска фамилия облича най-хубавите си униформи, рокли и шапки и се събира, за да чества рождения ден на кралицата, който се отбелязва с екстравагантен военен парад и завършва с момента на балкона след прелитането на Кралските военновъздушни сили. 

Снимките от балкона през десетилетията отразяват променящите се лица на монархията и предлагат поглед към важни моменти от живота на Елизабет. Като млада жена, например, принцесата облича военната си униформа и застава редом до Уинстън Чърчил, за да отпразнува края на Втората световна война през 1945 г. 

Осем години по-късно тя приветства от балкона морето от възторжени поданици след собствената си коронация. 

Този четвъртък появата на кралското семейство на балкона на Бъкингамския дворец по случай платинения юбилей ще бъде забележителна с тези, които ще отсъстват. От двореца обявиха по-рано през месеца, че "след внимателно обмисляне" кралицата е решила, че на балкона ще се съберат само работещите членове на кралското семейство и техните деца.

Това означава, че принц Хари и съпругата му Меган, които се оттеглиха от кралските задължения и се преместиха в Калифорния през 2020 г., както и техните малки деца, ще бъдат изключени. Същото се отнася и за принц Андрю, който беше опозорен от сексуален скандал. 

"Мисля, че решението да има само настоящи работещи членове на кралското семейство на балкона е много разумно, защото така се избягват всякакви неудобни ситуации", отбелязва Емили Наш, редактор на кралски новини в сп. "Хелоу!". 

"Хората наблюдават семейната динамика, за да видят дали има напрежение и мисля, че ще има огромен протест, ако видим принц Андрю на балкона. Така че това решава всички тези проблеми с един замах. От двореца обаче дадоха ясно да се разбере, че Хари и Меган остават обичани членове на семейството и те ще бъдат тук за честванията", допълва Наш.

Принц Хари и съпругата му, известни като херцог и херцогиня на Съсекс, заявиха, че ще летят до Обединеното кралство с двете си малки деца и че с нетърпение очакват да се присъединят към дългия празничен уикенд. Пътуването ще бъде първото семейно посещение в родината на Хари, откакто двойката замина за САЩ. Всяка тяхна поява на събития по случай юбилея, включително на службата в катедралата "Сейнт Пол", и евентуално второ събиране на балкона на Бъкингамския дворец в неделя, ще бъде наблюдавана внимателно. 
                  
Опозореният от скандала принц Андрю същевременно ще бъде държан извън общественото полезрение. 

Решението означава, че в четвъртък заедно с кралицата на балкона ще се появят 73-годишният престолонаследник принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, принц Уилям, който е втори поред за наследяване на трона, съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин и трите им деца, и единствената дъщеря на Елизабет Втора - принцеса Ана, и брат ѝ принц Едуард със своите съпрузи. 

Още няколко разпознаваеми работещи членове на кралското семейство ще се присъединят към групата. Сред тях са братовчедът на Нейно Величество херцогът на Глостър и съпругата му, херцогът на Кент, принцеса Александра

Докато някои предишни събирания на балкона са включвали голям брой кралски особи, в това число далечни братовчеди на кралицата, по случай диамантения юбилей от възкачването ѝ на трона през 2012 г. Елизабет Втора беше придружена само от петима близки членове на семейството - Чарлз, Камила, Уилям, Кейт и Хари. 
   
Традицията с появата на балкона започва с кралица Виктория, която през 19-и век превръща Бъкингамския дворец в официална резиденция на монарха и дом на кралското семейство. Виктория се появява за първи път на прочутия балкон по време на тържествата по случай  откриването на Голямото изложение през 1851 г.
БТА